13.5 C
Neamţ
joi, 24 aprilie, 2025
De la spiritism la alianțe de manual

„Trandafiri roșii, galbeni și un Crin la mijloc” – oamenii politici și activul, unitate de partid în numele victoriei

ULTIMA ORĂ

Toată floarea cea vestită la Polivalentă

Prezidențiabilul Crin Antonescu, candidatul PSD–PNL–UDMR la alegerile din luna mai, a reunit la Sala Polivalentă din Piatra Neamț toată floarea cea vestită a politicii nemțene, indiferent de culoare sau doctrină.

Aproape 6.000 de oameni au venit din toate colțurile județului pentru a participa la evenimentul anului din punct de vedere politic: prezentarea lui Crin Antonescu, membru marcant al PNL. Candidatul care trebuie să obțină votul de încredere al stângii social-democrate, al dreptei liberale și al minorităților. Sau, cel puțin, așa sună pe hârtie și în manuale.

Dușmanii declarați: George Simion și Nicușor Dan. Doamna Elena Lasconi a ajuns să fie mângâiată pe creștet de cei care, nu demult, o ponegreau și arătau cu degetul că nu știe ce e aceea politică internă și externă, strategie geopolitică, alianțe, NATO și altele. Acum îi plâng de milă, din postura de domni sau cavaleri.

Spectacol politic cu 6000 de oameni și mici scăpări tehnice

Revenind la evenimentul de la Sala Polivalentă, organizarea a fost de nota 10. Nimeni nu poate contesta! Doar mici probleme, poate apa care picura ici-colo din tavanul Polivalentei, dar… asta e altă discuție. „Într-o parte trandafiri galbeni, în partea cealaltă trandafiri roșii, iar la mijloc… este Crin”, așa cum a spus Vasilică Harpa, președintele PSD Neamț, în discursul de început. Sala plină, tribunele și de o parte și de alta, la fel și suprafața de joc, iar aplauzele – ca la un semn – furtunoase când o impunea discursul de pe scenă.

PSD și PNL, discursuri cu mult “prieten” 

Primii care au vorbit au fost liderii celor două partide mari: Vasilică Harpa – PSD Neamț și Laurențiu Leoreanu – PNL Neamț. Discursuri pozitive, în care termenul „prieten” s-a auzit des, parcă prea des!

Amfitrionul evenimentului a declarat:
Mai avem câteva săptămâni până când vom merge la vot și, cu siguranță, după ziua de astăzi, după ce s-a văzut clar că cei care sunt contracandidații noștri nu prezintă și nu au prezentat niciodată încredere – unul dă ploaia, altul ia ploaia – să citez dintr-un prieten adevărat de-al meu.

Prefer să rămână prieten, chiar dacă nu vom face politică împreună. Unul își schimbă candidatul în timpul jocului. Iată că astăzi, atât la Bacău, cât și în Neamț, în întreaga Moldovă și în întreaga țară, trebuie să înțelegem cu toții că singurul candidat pro-european, singurul om care poate duce mai departe proiectele noastre – ale primarilor, ale consilierilor județeni, ale Consiliului Județean – este Crin Antonescu!”, a spus Vasilică Harpa, președintele PSD Neamț și al Consiliului Județean Neamț.

Laurențiu Leoreanu, președintele PNL Neamț, crede în „Crin Antonescu, omul responsabil, demn, modest și de cuvânt. Cu ani în urmă era președintele PNL și și-a asumat un scor într-o luptă electorală. Acel scor nu a fost atins și atunci, cu demnitate și onoare, și-a dat demisia din funcția de președinte, făcând un pas lateral din politică. A demonstrat că nu ține de scaun, că nu ține de putere și, urmând un principiu care spune că cel care nu ține de putere se califică pentru a deține puterea, avem primul argument: Crin Antonescu trebuie să fie președintele României!

Greii de la centru: apeluri la unitate și reconciliere

”Scopul e România, nu partidul” – mesajul lui Ciolacu

Au urmat la microfon, cu discursuri mobilizatoare, ministrul Economiei, Sebastian Burduja – care a vorbit despre „acasă” și întoarcerea acasă a elitelor –, Marian Neacșu – vicepreședinte PSD și vicepremier – și Cătălin Predoiu – președintele PNL și ministrul Afacerilor Interne.

Prim-ministrul României și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut un discurs al fraternității politice:

Scopul a fost să luptăm împreună pentru România și pentru români. Trebuie, odată pentru totdeauna – chiar dacă va trebui întregul mandat al lui Crin Antonescu, primul mandat de cinci ani – să fie dedicat închiderii acestei uri alimentate de douăzeci de ani între români și români: între românii din România, între românii din diaspora, între românii de la oraș și cei de la sat. Normal că-mi doresc un președinte care să poată pune în aplicare aceste lucruri. Normal că-mi doresc un președinte care să se poată alătura partidelor politice – social-democrat și liberal.”

Crin Antonescu: între carismă și confuzie. Discurs de revenit în scenă

Discursul lui Crin Antonescu s-a axat pe contracandidați, dar și pe proiectul de țară ce include economia, diaspora și identitatea României în Europa:

Sunt un om care mă prezint în fața dumneavoastră spunând cine sunt, ce vreau și ce cred că trebuie făcut – și ce pot face pentru România, cum și cu cine. Primul lucru, pentru ca un candidat să fie luat în serios, este să știe cine este. (…)

Eu cred că prima condiție a unui candidat este să spună cum îl cheamă și să se recomande exclusiv prin cariera lui – dacă există –, prin intențiile și personalitatea lui. Vedem doi candidați, Ponta și Simion, care practică un fel de ședințe de spiritism și fiecare pretinde că intră în contact cu spiritul lui Georgescu. Nu mi se pare normal să vrei votul unor oameni folosind asemenea metode.”

Semne de întrebare și nelămuriri printre aplauze

În timpul discursului candidatului Crin Antonescu, tribunele au început să se golească – nu mai contează dacă era vorba despre trandafirii galbeni sau roșii.

Afară era la fel de „aglomerat”, dar trebuie să luăm în calcul și fumătorii. Cert este că unii participanți, indiferent de culoarea carnetului de partid, erau nedumeriți: „Acum câteva luni nu ne dădeam la gioale?!”, „Nu mai înțeleg nimic!”, „Acum e și al nostru?”, „Parcă nu suntem din aceeași poveste!”

Emoțiile au fost mari, unii au avut nevoie de ajutor medical.

Personalul de la Ambulanță a intervenit în câteva cazuri, chiar înainte de sosirea candidatului PSD–PNL–UDMR și a staff-ului.

În loc de concluzie: politica, între hârtie și realitate

În primul rând, oamenii din cele două partide mari – căci UDMR la Neamț e doar pe hârtie – încă nu înțeleg decizia de la București: aceea de a îmbrățișa dușmanul din campaniile trecute, fie ele locale sau parlamentare. În al doilea rând, nu înțeleg de ce ar trebui să acorde un vot de încredere lui Crin Antonescu, un candidat care a re-apărut din ceața politică românească.

Iar votul… vom vedea în luna mai, în primul și, probabil, în al doilea tur.

Cât despre numărare și înregistrare… vom trăi și vom vedea.

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

RECENTE

error: Content is protected !!