8.3 C
Neamţ
joi, 15 mai, 2025
Întoarcere acasă cu gust de copilărie

Richard Abou Zaki, juratul cu stea Michelin, și momentul emoționant din emisiunea – Chefi la cuțite

ULTIMA ORĂ

Relizatorii emisiunii ”Chefi la cuțite” se află, evident, în căutarea de noi formule de ”înviorare” a formatului, celui mai îndrăgit cooking show românesc.

Emisiunea ”Chefi la cuțite” a fost  difuzată pentru prima dată în martie 2016 la Antena 1, avându-i ca protagoniști pe cei mai îndrăgiți și carismatici chefi: Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu, care au părăsit emisiunea  în toamna anului 2023, după 12 sezoane. Producătorii  emisiunii au încercat, din răsputeri, să aducă, noi și noi puncte de reting, prin poveștile de viață ale concurenților, dar și prin cele din viața celor 4 noi jurați: Richard Abou Zaki, Alexandru Sautner, Ștefan Popescu și Orlando Zaharia, toți foarte cunoscuți în lumea artei culinare internaționale și naționale.

Miile de telespectatori, fani ai emisiunii, au aflat încă din sezonul 13, că Richard Abou Zaki s-a născut în urmă cu 27 de ani în Neamț, ținutul natal al mamei, căsătorită atunci cu un libanez, de la care băiatul a învățat să iubească arta culinară.

Traseul spectaculos al vieții nemțeanului

Când avea doar 5 ani Richard Abou Zaki  a plecat împreună cu familia în Italia, dar cariera şi-a început-o în Marea Britanie, în restaurantul ”Le Gavroche”, ca bucătar care se ocupa de zona de pește, de legume, sosuri, ciorbe etc. Întors în Italia, la Modena, după un an şi jumătate, a lucrat ca sous-chef, alături de celebrul Chef Massimo Bottura, la Osteria Francescana.

După mai bine de trei ani de experienţă ca sous-chef, şi-a deschis propriul restaurant, ”Retroscena”, care a primit o stea Michelin la numai 8 luni după inaugurare. Acum nemțeanul are patru restaurante în Italia.

Cine sunt cei care l-au surprins pe chef Richard Abou Zaki?

Realizatorii emisiunii Chefi la cuțite de luni, 14 aprilie, i-au pregătit o mare, mare surpriză simpaticului chef, prin prezența în emisiune a soților Cristina și Gabriel Socea, cei care l-au recomadat pe Richard Abou Zaki pentru emisiune, la solicitarea mamei sale, nașa lor de cununie.

Pe masa juriului, ciorbă de fasole în bol de pâine

Conform descrierii de pe pagina de Internet a emisiunii, în episodul 16 al sezonului 15 Chefi la cuțite, din 14 aprilie 2025, soții Cristina și Daniel Socea, prietenii lui Chef Richard, au venit în emisiune pentru a-l surprinde. Aceștia au preparat o ciorbă de fasole în bol de pâine și au predat lecția de succes a  unei afaceri de familie, în domeniul agroturismului și gastronomiei locale, arătând miilor de telespectatori din țară și străinătate, ce înseamnă să cucerești prin muncă lumea.

Un preparat apreciat

Dialogul dintre cei patru chefi e menit să lase convingerea faptului că jurații nu știu cine  se află în spatele ușilor, de la intrarea în platou.

Chef Richard Abou Zaki:- Ce ne așteaptă aici? Ce avem?

Chef Alexandru Sautner: O ciorbă rusească.

Chef Richard Abou Zaki:Hai să vedem ce avem în farfurie !…Uitați-vă cât e de perfect…(bolul de pâine n.r)

Chef Alexandru Sautner: Are și mâner.

Chef Orlando Zaharia:Încă este caldă.

Chef Richard Abou Zaki: Incredibil, incredibil pare.

Din culise soții Socea: Așa Richard! Că dacă nu dai cuțit numai ciorbă din asta mânânci când vii la Piatra Neamț.

Chef Richard Abou Zaki: Chiar asta e ceva mișto.

Dialogul dintre cei patru chefi continuă arătând cât sunt de impresionați de un asemenea preparat servit în bol de pâine, care trebuie să aibă o anume consistență pentru a nu se înmuia atunci când vine în contact cu ciorba caldă.

Chef Richard Abou Zaki: Sunt fascinat de chestia asta…

În culise soții Socea: Uite că-i place lui Richard..

Chef Richard Abou Zaki: În Italia ca să pui ideile înăuntru faci un ravioli. Aici în România ca să pui ideile faci o pânică…..Aici e o tanti mai tradiționalistă.

Chef Ștefan Popescu: Sau e cineva care are un restaurant mai tradițional.

Chef Alexandru Sautner: Sau e un bucătar care lucrează într-un restaurant mai tradițional.

Soții Socea, din culise: Petru Richard ca să poată servi și mâncare de fasole cu ceapă roșie alături.

Chef Richard Abou Zaki: E chiar bună, gustoasă. Imi imaginez așa, să sunt într-o iarnă. E aproape rece. Sunt minus 5 grade. În casă e pornit focul și poate am o sobă de aia din piatră și pe ea ai și niște  piftele de cartofi. Vii și mănânci această mâncare caldă și te culci, apoi. Îi dau un cuțit.

Cristina Socea: Doamne, ce emoții am !

Se deschide ușa și intră spre uimirea lui Richard soții Socea.

  • Sunt Cristina Socea și vin din Piatra Neamț.
  • Sunt Daniel Socea.

Chef Orlando Zaharia: Vă cunoașteți cu Richard, nu ?

Chef Alexandru Sautner. Sunteți rude?

Cristina Socea: Suntem de toate: și rude, și cunoștințe și prieteni….

Chef Richard Abou Zaki se îmbrățișează cu cei doi.. Doamne! Ce frumos. Către ceilalți chefi: -Vă aduceți aminte când v-am zis că mama mea are niște prieteni, fina ei care m-a adus aici la Chefi la cuțite. Ei m-au adus aici.

( Apauze din partea juraților)

Chef Richard Abou Zaki: Dacă sunt aici e pentru că ei…La sezonul în care am venit ca invitat special.

Cristina Socea: Am vrut să-ți face o surpriză.

Chef Richard Abou Zaki-în culmea fericirii: Doamne! Nu cred că sunt chiar prietenii noștri din România.

Daniel Socea( către jurații care primesc câte un coș cu bunătăți): V-am adus ceva din produsele noastre…Așa emoții n-am crezut că o să am. Nu m-am, putut stăpâni…

Cristina Socea despre Richard: Cred că avea doi ani. Ne auzim destul de des(la telefon n.r) Noi ocupați cu activitățile noastre. El tot pe la filmări, tot prin Italia cu restaurantele lui. Chiar n-am avut timp să ne vedem.

Chef Richiard fericit: Trebuie să vă fac o poză să i-o trimit mamei. ..Nu cred, nu cred!…

( În acest timp șefii citesc, încântați,  rând pe rând, etichetele borcanelor cu bunătăți din coșurile primite de la soții Socea: ardei Kapia cu sos de muștar, zacuscă de hribi, cozonac…)

Chef Richard către jurați :Produsele sunt spectaculoase, trebuie să le gustați.. Apoi către Cristina Socea: E adevărat că pe astea le trimiteți în toată Europa?

Cristina Socea. Le trimitem peste tot în lume.

Chef Alexandru Suatner:Richard vă face rețetele?

Chef Ștefan Popescu: Poate invers.

Chef Richard: La ei acasă am mâncat cea mai bună cină tradițională acum 2 ani.

Cristina Socea. Avem o crescătorie de porci mangalița.

Daniel Socea: Facem preparate de porc mangalița la Crăciun, Ăștia cresc greu. Nu-i poți sacrifica tot timpul.

Cristina Socea: Avem un mic atelier de procesare legume și fructe, unde facem conserve și dulcețuri. Și mai avem și un atelier de produse de patiserie/panificație unde facem pâine și plăcinte poale-n brâu, cozonaci, biscuiți, etc.

Daniel Socea: Astea toate cu produse naturale. Avem găini, curci, rațe, vaci de lapte…Vă așteptăm să veniți la pensiunea noastră.

Chef Richard: Noi avem un tur pe care trebuie să-l facem în România și venim și pe la voi.

Soții Socea vorbesc despre pensiunea lor agroturistică, de la Poloboc, comuna Rediu. Aici au o făbricuță de procesare legume și fructe, unde fac conserve și dulcețuri. Și mai au și un atelier de produse de patiserie/panificație unde prepară pâine și plăcinte poale-n brâu, cozonaci, biscuiți, etc.

Daniel Socea: Astea toate cu produse naturale. Avem găini, curci, rațe, vaci de lapte…Vă așteptăm să veniți la pensiunea noastră.

Chef Richard: Noi avem un tur pe care trebuie să-l facem în România și venim și pe la voi.

Cristina Socea povestește că la dorința mamei lui Richard a insitat ca acesta să intre în proiectul Chefi la cuțite, pentru că masa sa își dorea foarte mult să devină cunoscut și în România natală. Soții Socea și cele trei fete ale lor urmăresc, cu sfințenie, seară de seară, emisiunea, lăsându-și baltă numeroasele treburi cotidiene.

La jurizare soții Socea au primit patru cuțite,  pentru preparatul lor tradițional și în special ”cuțitul de argint al prieteniei”, spre marea satisfacație a celor doi nemțeni, care au mărturisit că participarea la emisiune este o încununare a muncii lor și o confirmare că ceea ce fac e bine și că trebuie transmis din generație în generație.

Emisiunea Chefi la cuțite din ziua de luni, 14 aprilie

Articole similare

spot_img

RECENTE

error: Content is protected !!