O rețea infracțională de amploare, specializată în furtul de utilaje agricole și de construcții din Italia, a fost destructurată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, în urma unei anchete complexe desfășurate în cooperare cu autoritățile italiene.
Gruparea acționa pe teritoriile României și Italiei și avea ramificații inclusiv în județul Neamț.
Șapte rețineri și un control judiciar
La data de 10 aprilie 2025, procurorii DIICOT Iași au dispus reținerea a șapte inculpați și măsura controlului judiciar față de un alt bărbat. Cei opt suspecți, cu vârste cuprinse între 34 și 55 de ani, sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la furt calificat cu consecințe deosebit de grave.
Grup infracțional transfrontalier, activ aproape un an
Din cercetările efectuate reiese că, în luna iunie 2024, inculpații au pus bazele unei grupări infracționale transfrontaliere care a acționat până în aprilie 2025. Membrii rețelei au sustras utilaje agricole și de construcții din mai multe regiuni ale Italiei – în special Veneția, Brescia, Padova și Milano – pe care le-au transportat și valorificat ulterior în România.
Organizare meticuloasă și roluri bine stabilite
Liderul grupării avea sarcina de a coordona întregul lanț infracțional: de la preluarea utilajelor furate, la transportul și valorificarea acestora. Ceilalți membri se ocupau de identificarea utilajelor aflate pe proprietăți cu sisteme de securitate slabe, de încărcarea și transportul acestora, precum și de întocmirea unor documente false de transport. Ei erau, de asemenea, responsabili de încasarea banilor obținuți din vânzarea utilajelor.
Utilaje transportate rapid, înainte să fie reclamate furturile
Pentru a nu fi depistați, inculpații se foloseau de platforme online de tip „bursă de transport” pentru a închiria mijloace de transport. Astfel, reușeau să aducă în România utilajele sustrase înainte ca victimele din Italia să constate dispariția acestora și să sesizeze autoritățile.
Prejudiciu de peste 1,6 milioane de euro
Prejudiciul estimat în această etapă a anchetei se ridică la impresionanta sumă de 1.609.000 de euro, obținută prin valorificarea bunurilor furate.
Pentru documentarea completă a activității infracționale, la începutul lunii aprilie 2025 a fost semnat un acord între autoritățile judiciare din România și cele din Italia pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă (Joint Investigation Team – JIT), care a permis o colaborare eficientă și schimb rapid de informații.
Percheziții masive și capturi impresionante
În cursul zilei de 11 aprilie, au fost efectuate 64 de percheziții domiciliare. În urma acestora, anchetatorii au descoperit și ridicat: 29 de utilaje furate, printre care tractoare, excavatoare și încărcătoare frontale; sume de bani în valoare de 38.780 euro, 65.800 lei și 1.600 dolari; 10 arme de vânătoare, dintre care două deținute ilegal, iar celelalte păstrate cu încălcarea normelor legale; 337 cartușe cu alice, 32 de cutii de muniție; plăcuțe de înmatriculare, documente falsificate și alte probe relevante pentru cauză.
Propunere de arestare preventivă pentru 7 inși
Pe 12 aprilie, procurorii au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași cu propunerea de arestare preventivă a celor șapte inculpați reținuți.
Activitățile de urmărire penală s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași și al jandarmilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.
Toate persoanele vizate de anchetă beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.