13.5 C
Neamţ
miercuri, 23 aprilie, 2025

„Povestea Paștelui” – o lecție despre iubire, speranță și tradiții pascale, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”

ULTIMA ORĂ

 În zilele de 8 și 9 aprilie, Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman a devenit un spațiu al descoperirii și al reflecției, găzduind activitatea educativă „Lectură și dialog interactiv despre Paște și simbolurile pascale tradiționale”. Acest eveniment, desfășurat pe parcursul a două zile, a reunit elevii claselor a II-a, a III-a și a IV-a de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Roman, fiind coordonat cu entuziasm și dăruire de cadrele didactice Cristina Samson, Luminița Mera, Nicoleta Iamandi și Mihaela Moraru.

Scopul principal al activității a fost acela de a cultiva interesul copiilor pentru lectură și de a le oferi, într-un mod accesibil și interactiv, o înțelegere mai profundă asupra simbolurilor și tradițiilor pascale – elemente esențiale ale identității spirituale și culturale românești.

Evenimentul a început cu o lectură captivantă, adaptată vârstei celor mici, care a pus în lumină povestea Paștelui ca simbol al iubirii divine și al speranței în renaștere. În continuare, copiii au fost încurajați să participe activ la discuții despre simbolurile pascale, fiind ghidați cu răbdare și blândețe de către profesorii lor.

Printre simbolurile analizate s-au numărat crucea, cel mai puternic semn al creștinătății, adoptat oficial în anul 325 d.Hr., la Consiliul de la Niceea, sub domnia împăratului Constantin. A fost explicată și importanța lumânării de Înviere, purtată de credincioși în noaptea sfântă și aprinsă din lumina adusă de preot de pe Sfânta Masă – simbol al biruinței luminii asupra întunericului.

Copiii au aflat și despre oul roșu, care semnifică sângele lui Iisus Hristos, vărsat pe cruce pentru mântuirea omenirii, dar și despre pasca tradițională, pregătită doar cu prilejul sărbătorii Învierii, ca ofrandă adusă divinității. Nu în ultimul rând, s-a vorbit despre mielul pascal, reprezentare a lui Hristos, „Mielul lui Dumnezeu”, care s-a jertfit pentru păcatele lumii – un simbol puternic, prezent în tradiția creștină încă din secolul al VII-lea.

Întregul eveniment a fost marcat de emoție, curiozitate și bucuria redescoperirii valorilor autentice. Prin această inițiativă, Biblioteca „George Radu Melidon”, în colaborare cu Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, a reușit nu doar să apropie copiii de semnificațiile Paștelui, ci și să sădească în sufletele lor dragostea pentru lectură, cultură și credință.

Activitatea s-a încheiat într-o notă caldă și festivă, cu zâmbete, aplauze și promisiunea reîntoarcerii la bibliotecă – un spațiu al cunoașterii și al întâlnirii cu valorile care ne definesc.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

RECENTE

error: Content is protected !!