15.7 C
Neamţ
luni, 23 iunie, 2025

Piatra Neamț va găzdui Olimpiada Internațională de Astrofizică pentru Juniori

ULTIMA ORĂ

În acestă perioadă, în care la toate disciplinele se culeg roadele muncii  copiilor și cadrelor didactice, de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț vine o știre de ”breking news” și anume aceea că urmare a rezultatelor de excepție obținute de copiii de la această unitate școlară la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, municipiul de la poalele Pietricicăi va găzdui Olimpiada Internaționlă de profil.

Acest lucru  atestă, din nou,  valoarea deosebită a acestei școli de elită a învățământului românesc.

Astfel 15 copii ai Colegiului ”Petru Rareș” s-au întors cu rezultate de excepție de la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, meritul fiind cu atât mai mare cu cât doi dintre copiii selecționați pentru lotul internațional, respectiv Filip Sebastian Nacu și Teodor Marghidan sunt elevi în clasa a V-a și a VI-a.(vezi foto tabel rezultate).

Comunicat-de-presa-Olimpiada-nationala-de-Astronomie-si-Astrofizica-3

Privilegiul de a organiza Olimpiada Internațională de profil la Piatra Neamț

Directorul Colegiului Național ”Petru Rareș”, Grigoruță Oniciuc, a declarat pentru ”Monitorul de Roman” modul în care au evoluat acești copii, precum  și bucuria ca în urma acestor rezultate, județul Neamț să aibă privilegiul de a găzdui Olimpiada Internațională de profil.

 Locuri fruntașe în toate clasamentele și doi ”internaționali”

 Profesorul Grigoruță Oniciuc a explicat modul în care s-a realizat clasamentul copiilor participanți și modul în care se calculează punctajul obținut de fiecare copil participant.

” Ca la orice olimpiadă la finalul competiției se realizează două clasamente: unul realizat de Ministerul Educației și Cercetării(MEC) și un altul al premiilor acordate de societățile de profil, care colaborează în organizarea acestor olimpiade.

În cazul nostru vorbim de Societatea Română de Fizică(SRF) și de Societatea de Științe Matematice din România(SSMR). La Olimpiada Națională de Astrofizică,  în urma rezultatelor obținute, doi dintre elevii noștri, respectiv Filip Sebastian Nacu, din clasa a V-a și Teodor Marghidan,  din clasa a VI-a, ca element de noutate absolută, au reușit să se califice pentru Olimpiada Internațională.

Așa încât începând cu data de 28 mai la Suceava va avea loc selecția echipei României,  care va participa, cum vă spuneam, la Olimpiada Internațională de juniori, care se va organiza la Piatra Neamț.

Am vorbit cu autoritățile locale, cu ISJ și cu MEC ca noi, Colegiul Național ”Petru Rareș”, să găzduim această olimpiadă internațională”, a precizat Grigoruță Oniciuc.

Cei mai tineri participanți din istoria Olimpiadei

 Directorul Colegiului, ”Petru Rareș”, Grigoruță Oniciuc spune că în istoria ultimilor ani, cei doi elevi selecționați sunt și cei mai mici.

”Așadar din cei 15 copiii care au participat la faza națională vor fi selectați 10, pentru că în calitate de organizatori avem dreptul la încă 5 copii. Punctajele obținute de copiii noștri îi clasează în primii 10 din țară.

Urmează să vedem ce se va întâmpla la selecția de la Suceava, unde vorbim de alte emoții, altă stare de spirit. Eu îmi doresc pentru acești copiii, deosebit de isteți, să aibă o experiență plăcută, fiind cei mai tineri participanți la o asemenea selecție, din istoria olimpiadei.

Oricul vorbim de un câștig uriaș, pentru că la Suceava vor interacționa cu alți copii de valoare din întreaga țară. Dacă vor fi în formă, dacă acești copii de clasa a V-a și a VI-a vor reuși să treacă de  peste o serie de probe și vor reuși să maximizeze rezultatele, la proba observațională, la proba de hartă și Panetarium, au șanse mari să se califice printre primii în lume.

Rămâne de văzut ce vom putea maximiza și la probele teoretice unde se cer cunoștințe de matematică și fizică, ce se capătă în clase mai mari.

Important este că că de foarte, foarte mult timp n-au mai fost obținute asemenea performanțe la copii atât de mici.

Recunosc că cei mici ar fi dorit ca olimpiada să se desfășoare în afara țării, dar le-am explicat că dacă se vor ține de treabă, în anii următori vor avea ocazia să plece și în alte țări”, a declarat profesorul Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț, cadrul didactic care s-a ocupat de pregătirea celor 15 copii atât în școală, cât și la Centrul de Excelență.

Acesta a reamintit și faptul că în urmă cu doi ani un elev de la Colegiul ”Petru Raraeș” a adus din Grecia o medalie de bronz, iar anul trecut tot un ”rareșist” s-a întors din Nepal tot cu o medalie de bronz. Succes minunaților noștri copii.

 

 

Articole similare

spot_img
spot_img

CONDOLEANȚE

RECENTE

error: Content is protected !!