Mario Vargas Llosa, ultimul mare povestitor latino-american, s-a stins la 89 de ani
Mario Vargas Llosa, cel care a dat glas neliniștilor și complexităților Americii Latine, a murit duminică la Lima, la vârsta de 89 de ani.
Ultimul titan al boom-ului literar latino-american a plecat în tăcere, înconjurat de familie, lăsând în urmă o moștenire colosală și o literatură care nu va tăcea niciodată.
Scriitorul peruan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a fost un narator neobosit al realităților sociale, al contradicțiilor umane și al visurilor spulberate. Autorul romanelor-cult Sărbătoarea Țapului, Conversație la Catedrală sau Orașul și câinii, a fost vocea lucidă și pasională a unei epoci marcate de violență politică, frământări ideologice și căutări identitare.
„A murit în pace, înconjurat de familie”, a declarat fiul său Álvaro Vargas Llosa, într-un mesaj emoționant publicat duminică pe rețeaua X.
Familia a precizat că trupul scriitorului va fi incinerat, în conformitate cu dorințele sale, și că nu va avea loc nicio ceremonie publică.
O viață de roman
Născut în 1936, la Arequipa, Peru, Vargas Llosa a trăit o copilărie complicată și o tinerețe marcată de revoltă, iubire și literatură.
A fost căsătorit de două ori – mai întâi cu mătușa sa prin căsătorie de la prima nevastă, apoi cu verișoara lui – a trăit în Bolivia, Franța, Spania, Anglia și SUA, înainte de a se stabili din nou în Peru.
Deși a fost, în tinerețe, un simpatizant al ideilor de stânga, mai târziu a devenit un critic vehement al dictaturilor, indiferent de culoarea politică.
A avut o relație complicată cu Fidel Castro și o ruptură celebră de prietenie cu Gabriel García Márquez, colegul său de generație și de glorie.
Cu toate că a stârnit controverse pentru opiniile sale conservatoare în ultimii ani, nimeni nu i-a putut contesta geniul literar.
În 2016, a devenit primul scriitor străin inclus în viață în prestigioasa colecție Pléiade, iar în 2021 a fost primit în Academia Franceză – o onoare rară pentru un autor non-francez.
Omagiat în întreaga lume
Președintele statului Peru, Dina Boluarte, a transmis un mesaj de condoleanțe: „Geniul său intelectual şi vasta sa operă vor rămâne o moştenire durabilă pentru generaţiile viitoare”.
Cititorii din întreaga lume îl plâng astăzi pe Vargas Llosa, omul care a transformat literatura într-un act de rezistență și introspecție.
Cauza exactă a morții nu a fost comunicată. Însă, cum spunea chiar el într-un interviu: „Viața e o ficțiune pe care trebuie s-o trăiești cu pasiune. Altfel, devine doar biografie.”
Mario Vargas Llosa a plecat. Dar cărțile lui continuă să ardă, să lumineze și să miște conștiințe.