Elevii și profesorii din învățământul preuniversitar se pregătesc pentru o binemeritată pauză. Conform structurii anului școlar 2024-2025, stabilită prin ordin al Ministerului Educației, vacanța de Paște va avea loc în perioada 18 – 27 aprilie.
Așadar, săptămâna 14 – 18 aprilie este ultima de cursuri înainte de această vacanță scurtă, dar binevenită.
După zilele de sărbătoare, luni, 28 aprilie, elevii se vor întoarce în bănci pentru a începe modulul 5, ultimul din acest an școlar. Acesta se va derula până pe 20 iunie 2025, dată la care se va încheia oficial anul școlar în toate unitățile de învățământ din țară.
Alte două zile libere
O altă perioadă de repaos legal, de care se vor bucura atât elevii, cât și personalul didactic și nedidactic din învățământ( ca de altfel toți cei care muncesc) este minivacanța care începe printr-o altă zi liberă, oficial. Este vorba de 1 Mai( Ziua Internațională a Muncii), care în anul 2025 cade într-o zi de joi.
Așa cum procedează Guvernul, când o sărbătoare națională sau internațională cade la sfârșitul unei săptămâni, conform Hotărârii de Guvern nr.2/2025, publicată în Monitorul Oficial, partea 1, purtând numărul 19 din 13 ianuarie 2025, printre zilele libere ”altele decât zilele de sărbătoare legală”, pentru anul în curs, s-a stabilit ca și ziua de vineri, 2 mai 2025, să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public.
În acest fel se face trecerea între ziua de 1 Mai, declarată prin lege sărbătoare legală, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii și zilele nelucrătoare de weekend(3-4 mai 2025).
Ziua de 2 mai 2025, urmează a fi recuperată
Conform HG nr.2/2025 această zi liberă suplimentară(2 mai) urmează a fi recuperată de personalul bugetar, prin prelungirea programului de lucru, până la data de 31 mai 2025. Actul normativ amintit, prevede și faptul că munca astfel prestată , în contul zilei de 2 mai 2025, nu va fi compensată cu timp liber.
Evident că, pentru persoanele care lucrează în sectoare de activitate, așa-numitele locuri de muncă cu ”foc continuu”, definite în Codul Muncii( la art. 141 Repaosuri periodice/Sărbători legale), drept unități cu un anumit ”specific al activității” activitatea nu se întrerupe niciodată.
Aici vorbim despre o gamă largă de unități și locuri de muncă, precum: transporturi aeriene, navale, terestre, telecomunicații, domeniul sanitar și de asistență socială, domeniul aprovizionării populației cu gaze și energie electrică, apă, căldură, alimente, comerț cu amănuntul, magazine, restaurante, etc). industrie, spitale, ISU, etc) . În aceste sectoare ziua de vineri, 2 mai 2025, va avea caracterul unei zile normale de lucru.
O vacanță scurtă, dar urmată de un final intens
Vacanța de Paște va dura doar nouă zile, după care elevii vor intra în linie dreaptă spre finalul anului. Următoarea pauză va fi vacanța mare, care începe pe 21 iunie. În tot acest timp, există o singură zi liberă suplimentară: 5 iunie, când este sărbătorită Ziua Învățătorului, zi prevăzută ca liberă prin contractul colectiv de muncă.
Cât durează ultimul modul din anul școlar 2024-2025
-
Început: 28 aprilie 2025
-
Sfârșit: 20 iunie 2025
-
Vacanța de vară: începe pe 21 iunie
-
Revenirea la școală: 7 septembrie 2025
Examenele finale bat la ușă
Pentru elevii din anii terminali, această perioadă aduce și emoțiile examenelor naționale. Clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a se pregătesc intens pentru evaluările finale, care vor avea loc în lunile iunie și iulie.
Evaluarea Națională 2025 – clasa a VIII-a:
-
23 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă
-
25 iunie: Matematică – probă scrisă
-
27 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă (acolo unde este cazul)
Bacalaureat 2025:
-
10 iunie: Limba și literatura română – proba E.a)
-
11 iunie: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)
-
13 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
-
16 iunie: Limba și literatura maternă – proba E.b) (unde se aplică)
Un element de noutate pentru această generație este că probele de competențe digitale au fost organizate în luna februarie, separat de probele scrise – o premieră în istoria examenului de Bacalaureat.