Votarea în străinătate la al doilea tur al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 a început joi, 15 mai, odată cu deschiderea secției din Auckland (Noua Zeelandă), la ora locală 07:00 (ora 22:00, ora României).
La ora 17.00, ora României, 109.167 români au votat în cele 966 de secții organizate la nivel mondial. Ca și în primul tur, Marea Britanie și Irlanda de Nord condus în topul prezenței la urne, urmate de Republica moldova, Germania și Italia.
Ministerul Afacerilor Externe le reamintește cetățenilor români din străinătate că vor putea vota pe parcursul a trei zile – 16-17-18 mai, având la dispoziție 966 de secții organizate cu sprijinul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.
În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate începe în toate cele 3 zile (vineri, sâmbătă și duminică) la ora locală 07:00.
În zilele de vineri și sâmbătă, votarea se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României.
Comparativ cu alegerile prezidențiale și parlamentare organizate în anul 2024, au fost înființate 15 secții în plus. Astfel, cele mai multe secții de votare sunt în Italia (și Malta) – 161 de secții, Spania – 147 secții, Marea Britanie – 108 secții, Germania – 88 secții, Franța (și Principatul Monaco) – 69 secții, Republica Moldova – 64 secții, SUA – 50 secții, Belgia – 29 secții, Olanda – 23 secții.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că la alegerile prezidențiale pot vota la secțiile organizate în afara țării străinătate toți cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de autoritățile române și aflat în perioada de valabilitate.
Comparativ cu localitățile în care au fost organizate secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2024, pentru alegerile din acest an, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru facilitarea accesului la secțiile de votare a cetățenilor români din diverse zone.
În cazul a 5 secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor fi utilizate adrese diferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.
Ministerul Afacerilor Externe menționează că, la fel ca în cazul alegerilor organizate în 2024, din motive obiective, nu vor fi organizate secții de votare în următoarele state: Afghanistan (militarii români au fost retrași din teatrele de operațiuni), Rostov-pe-Don (oficiu consular închis), Odesa (activitatea oficiului consular este suspendată temporar), Sudan (activitatea misiunii este preluată de AR Addis Abeba), Venezuela (misiune închisă), Libia (misiunea este relocată la Tunis) și Phenian (activitatea misiunii este temporar suspendată).
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă alegătorilor din străinătate să se informeze din timp asupra adresei secției de votare la care intenționează să își exercite dreptul de vot.