Unul din cei mai competenți pomicultori din zona noastră, dr. Florin Acatrinei, fost cercetător științific la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Bacău, în prezent desființată, a făcut la solicitarea redactorilor ”Monitorul” o analiză a efectelor pe care le va avea anul acesta valul de frig abătut asupra întregii țări și asupra sectorului, care ar trebui să asigure o parte din consumul de fructe al populației.
” Personal nu am o situație exactă a datelor climatice pe toată Moldova, dar pentru zona Bacău pot spune că temperaturile au ajuns la minus 2 minus 3 grade Celsius, pe Valea Siretului. În zonele mai joase au fost de minus 5, minus 6 grade. A depins foarte mult și dacă fiecare specie era înflorită sau nu.
Speciile care au fost prinse înflorite, respectiv: cais, piersic, ceva pruni au de suferit.
La ora aceasta însă nu se cunoaște exact situația pentru că există specii care au fost prinse de ger, în plin înflorit și unele specii care au mai avut și boboci florali, cel puțin pe ramurile anticipate, pe partea de vârf a creșterilor.
Baza de boboc floral e clar că are o rezistență la minus 4, minus 5 grade. Această rezistență a pomilor la îngheț depinde de specia pomicolă, dar și de soiul plantat.
Astfel, cele mai rezistente specii sunt mărul, părul sau gutuiul, în timp ce specii precum cireșul, caisul sau piersicul au o iernare dificilă și sunt mai ușor afectate de înghețul târziu, de temperaturile mai scăzute”, susține cercetătorul băcăoan, care mai spune că pragurile de temperatură la care pomii fructiferi încep să aibă probleme depind mult și de starea de vegetație din livadă.
”În cazul înghețului târziu, mugurii și florile pomilor sunt ușor afectate și pot fi compromise total de îngheț”, a declarat dr. Florin Acatrinei, care precizează că sensibilitatea pomilor la temperaturile scăzute creşte odată cu dezmuguritul, atingând punctul maxim la legarea fructelor.
Marea problemă din această iarnă, instalată mai serios la mijloc de aprilie, rămâne aceea că valul de frig s-a extins în toată țara și în sudul acesteia, într-o fază avansată de înflorire, pierderile cele mai multe, putându-se înregistra la cais, piersic și cireșii timpurii, unde s-ar putea ca producția să fie compromisă în totalitate.
În ce proporție ajung florile să rodească:
La măr un procent de 8-10 % din flori ajung să facă fructe. La sâmburoase: prun și cais fac fructe 30% din totalul florilor polenizate.
Când sunt în pericol pomii fructiferi?
Pomii înfloriți sunt în pericol când temperaturile coboară sub pragul de zero grade Celsius. Astfel, semnele afectării sunt petalele care pălesc și se necrozează. După legarea fructelor, cele mai sensibile la ger sunt seminţele. Mărul şi părul pot forma fructe chiar şi după ce seminţele au murit din cauza gerului.
Probleme majore de la minus 6 grade Celsius
Mugurii florali la cais, piersic, nectarin rezistă la temperaturi de până la -6 grade Celsius pentru o perioadă de 12 ore, de obicei o noapte. Dacă temperatura scăzută revine și în a doua noapte sau se extinde și pe durata zilei, daunele vor fi considerabile.
Pentru prima noapte cu temperaturi de pana la -6 grade pagubele nu vor fi mai mari de 10 – 15%, această reducere de muguri se va regăsi, însă, în calitatea și cantitatea fructelor. După această noapte, dacă gerul continuă, vorbim despre pagube însemnate cantitativ care vor depăși 25% din producție.
Alte specii sensibile
Cireșul, vișinul și prunul au sensibilități similare cu cele ale caisului sau piersicului, în timp ce la măr, păr și gutui, rezistența la îngheț diferă în stadiul floral deschis complet când este între -1 și -2 grade Celsius.
Rezistența pomilor scade când fructele sunt deja formate începând cu -1 grad Celsius la cais până la -2 grade Celsius la cireș, vișin, măr, păr etc, unde pagubele pot ajunge și la peste 50%.
Producția este compromisă după mai multe nopți și zile geroase
Pomicultorii spun că este important de știut că o singură noapte cu temperaturi scăzute nu are forța de a compromite producția.
Astfel, dacă temperaturile scad între zero și -1 grad Celsius, daunele provocate pomilor nu vor fi semnificative, iar aceștia au capacitatea de a rezista acestui fenomen de scurtă durată. Probleme apar când perioada de expunere la frig este mai mare sau dacă temperaturile coboară sub pragul de -2 grade Celsius!
Cine e dr. cercetător Florin Acatrinei?
Dr. Florin Acatrinei este specialistul care a înființat SC ”Pomaltoi” SRL Bacău și produce în fiecare an pomi fructiferi altoiţi certificaţi, din specii precum: măr, păr, prun, cireş, vişin, cais, piersic, nectarin, etc. La ora actuală, produce şi nuc din biotipuri selecţionate, arbuşti fructiferi şi ornamentali, pe 4 hectare, pe care obţine material săditor pomicol pentru 15 specii şi aproximativ 70 de soiuri.